Hoe wordt een asbestattest opgemaakt?

Sinds eind 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop of de schenking van woningen, appartementen, commerciële en industriële panden en garageboxen, gebouwd voor 2001. Asbest is namelijk een gevaarlijke stof, die vroeger veel gebruikt werd. Denk maar aan isolatiemateriaal, radiatoren of gipsleidingen. Een asbestattest is dus het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw.

Een asbestattest laten opmaken? Dan ben je bij A-attest alvast aan het juiste adres. De opmaak van een asbestattest verloopt volgens een door de OVAM vastgelegd inspectieprotocol. Als gecertificeerd asbestdeskundige kunnen we je bij elke stap begeleiden. Ontdek hier hoe wij te werk gaan.

Onze werkwijze

Stap1

Opdrachtformulier invullen

Een asbestattest opmaken, begint met de overeenkomst tussen de eigenaar (of gevolmachtigde) en de asbestdeskundige van A-attest volgens een opdrachtformulier. In dit opdrachtformulier wordt de rol van opdrachtgever (eigenaar) en de opdrachthouder (deskundige) verduidelijkt.

Stap2

Vooronderzoek

Werd het opdrachtformulier correct ingevuld en ondertekend ontvangen? Dan start onze asbestdeskundige aan het vooronderzoek. Hij bekijkt alle documenten die de eigenaar heeft voorgelegd, zoals de kadastrale legger, de bouwplannen, bewijstukken van werkzaamheden, enz). Dit dient ter voorbereiding van het eigenlijke plaatsbezoek. Op basis van het vooronderzoek zal onze asbestdeskundige zijn werkwijze bepalen en de inventarisatie efficiënt laten verlopen.

Stap3

Plaatsbezoek

Zodra het vooronderzoek is afgerond, komt onze asbestdeskundige op plaatsbezoek. Hij voert een volledige inspectie uit van alle ruimtes in de woning, bijgebouwen, tuinhuizen, garages, schuren enz. Alle ruimtes dienen dus vrij en toegankelijk te zijn. Is dit niet zo, dient er een tweede plaatsbezoek te gebeuren. Bij een standaard woning duurt het bezoek ongeveer 2 à 3 uur, al kan dat bij grotere woningen natuurlijk langer zijn.

Stap4

Monstername

Is er sprake van bepaalde asbestverdachte materialen? Dan kan een monstername verplicht zijn. De analyse van het monster gebeurt door een door de FOD WASO erkend labo. Hieronder vind je een lijst van verplichte monsternames:

  • Leidingisolatie
  • Pleisterwerk (muur en plafond)
  • Crepi
  • Karton
  • Pical/ asbestboard
  • Spuitasbest/bevlokking
  • Tegelijm faience
  • Zwarte tegellijm
  • Bitumen roofing
  • Mastiek/kit
  • Golfplaat
  • Elke toepassing die als niet-asbestverdacht geïdentificeerd wil worden

Stap5

Ingave databank

Is het plaatsbezoek afgerond en zijn alle resultaten van de monsterafnames binnen? Dan worden alle gegevens ingevoerd in de databank. Het asbestattest van de OVAM wordt pas bezorgd aan de opdrachtgever zodra alle gegevens in de databank gefinaliseerd zijn.

Wat met de geldigheid van een asbestattest?

Een asbestattest blijft standaard 10 jaar geldig of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. Soms geldt er een kortere geldigheidstermijn, zoals wanneer een gebouw asbesthoudende materialen telt die een hoog risico vormen. Dan geldt een geldigheidstermijn beperkt tot 5 jaar.

Vragen of wens je meer informatie?