Top! Want dit wil zeggen dat je pand voldoet aan de doelstelling van de Vlaamse Regering om asbestveilig te zijn.
Je pand heeft dus geen asbesthoudende materialen of telt enkel asbestmaterialen met een laag risico voor de gezondheid of het milieu. Dit betekent echter niet dat je eigendom volledig asbestvrij is. Zo kunnen er wel asbesthoudende materialen aanwezig zijn die je zorgvuldig moet beheren om ervoor te zorgen dat je pand asbestveilig blijf. Bovendien kunnen er ook nog altijd verborgen asbestmaterialen zijn, ingesloten in wanden, vloeren of onder de grond.
Heb je besloten om te renoveren?
Dan is dit hét moment om de asbesthoudende materialen te verwijderen. Hoewel het asbestattest niet aangeeft dat er asbestmaterialen aanwezig zijn, kunnen er wel nog altijd materialen verborgen zijn, ingesloten in wanden, vloeren of onder de grond. Het is daarom aangeraden om een aanvullend onderzoek met destructieve handelingen te laten uitvoeren, voor de renovatiewerken starten.
Bij dergelijk aanvullend onderzoek gaat de asbestdeskundige (of aannemer) op zoek naar verborgen asbest door objecten te slopen, te doorboren of open te breken. Voert een aannemer met werknemers de renovatiewerken uit? Dan is dit voor de aannemer een verplichting als werkgever.
Dit is niet meteen een reden tot paniek. Veel woningen en gebouwen die gebouwd zijn voor 2001 hebben asbesthoudende materialen. We spreken van een niet-asbestveilig pand als er asbestmaterialen werden aangetroffen met een verhoogd of hoog risico voor de gezondheid of het leefmilieu. Soms leiden bepaalde asbesthoudende materialen met een laag risico ook tot de conclusie “niet-asbestveilig”. Denk maar aan niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen en asbestcementen toepassingen in de buitenschil zoals dak- en gevelbekledingen, dakgoten, rookgaskanalen … Tegen 2034 wil de Vlaamse overheid deze toepassingen dan ook volledig weg hebben.
Op het voorblad van het asbestattest vindt je een overzicht van de maatregelen die je nemen om van je pand een asbestveilig eigendom te maken. In het asbestattest vind je per asbestbron de detailinformatie per asbestmateriaal. Heb je alle acties uitgevoerd? Dan laat je het asbestattest best binnen één jaar vernieuwen zodat de asbestdeskundige kan vaststellen dat het pand wel asbestveilig is en dit ook kan vastleggen in het nieuwe asbestattest.
Hoe kan je je pand asbestveilig maken?
De verschillende fiches van de asbestmaterialen bevatten ook telkens een actie die je best uitvoert om je pand asbestveilig te maken.
Moet je asbestmaterialen verwijderen of niet?
Het asbestattest geeft dus mee welke maatregelen je moet nemen om van je eigendom een asbestveilige omgeving ta maken. Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld een verwijdering, een risicobeheersmaatregel of een maatregel voor zorgvuldig beheer.
De asbestdeskundige geeft in het asbestattest ook concreet advies meer over de manier waarop de asbestmaterialen zorgvuldig verwijderd moeten worden. We raden altijd aan om bij twijfel een gespecialiseerd bedrijf te contacteren zoals A-attest, en het asbestattest steeds te bekijken in het kader van de verwijdermijlpalen van het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil Vlaanderen namelijk stapsgewijs asbestveilig maken.