Alles wat je moet weten over asbest en attestattesten
De wetgeving en regels rond asbest en asbestattesten veranderen voortdurend. Het is dan ook niet altijd makkelijk om mee te zijn met de laatste ontwikkelingen. Gelukkig vind je hier alle belangrijke informatie die je moet weten over asbest en asbestattesten. Samen maken we je wegwijs.
Wanneer is een asbestattest verplicht?
Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht wanneer je eigenaar bent van een toegankelijk gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement) van 20m² of meer, gebouwd voor 2001 en je besloten hebt om dat gebouw(deel) te verkopen.
Tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw dat gebouwd is voor 2001 een asbestattest kunnen voorleggen aan de kandidaat-koper bij het sluiten van het compromis voorafgaand aan de verkoop van het gebouw, of op het moment van een verkoop wanneer de overdracht verloopt zonder compromis.
Voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwe gaat de verplichting in op 1 januari 2027.
Moet ik ook een asbestattest hebben als mijn huis na 2001 gebouwd is?
Een asbestattest is niet verplicht bij de verkoop van een woning die na 2001 gebouwd is. De verplichting voor een asbestattest is enkel van toepassing op woningen en gebouwen gebouwd vóór 2001. Het is wel zo dat tegen 2032 elke eigenaar van een woning of gebouw gebouwd vóór 2001 over een asbestattest moet beschikken.
Is een asbestattest ook verplicht bij verhuur?
Een asbestattest is niet altijd verplicht bij verhuur, maar als er een asbestattest is, is de verhuurder verplicht om een kopie van het attest te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.
Is er schade aan mijn woning na een staalname?
De opmaak van het asbestattest is een niet-destructief onderzoek. Diit houdt in dat er niets wordt afgebroken, opengebroken of gedemonteerd. Indien er stalen worden genomen, dan worden de staalnamepunten steeds esthetisch gefixeerd.
Wie mag een asbestattest opmaken?
Enkel een gecertificeerde asbestdeskundige mag een asbestattest opmaken na het uitvoeren van een asbestinventaris op basis van een plaatsbezoek. Een asbestkundige moet namelijk een specifieke opleiding volgen bij een door OVAM goedgekeurde certificatie-instelling en een examen afleggen, inclusief een theoretisch en een praktisch gedeelte.
Mag ik zelf asbest verwijderen?
“In sommige gevallen mag je zelf asbest verwijderen, maar niet zomaar alles. Er zijn regels en voorwaarden waarmee je rekening dient te houden. Je mag zelf hechtgebonden asbest verwijderen, zolang het in goede staat is en er geen vezels vrijkomen. Het totale oppervlak asbest dat je zelf mag verwijderen mag ook niet meer zijn dan 35 m². Bij het verwijderen van asbest moet je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en bepaalde werkzaamheden volgen. Je dient daarbij steeds de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen zoals een mondmasker, overall en handschoenen, en ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asbeststof vrijkomt.
In volgende gevallen mag je asbest zelf niet verwijderen:
- Als het asbest beschadigd of verweerd is en er vezels vrijkomen.
- Niet-hechtgebonden asbest (bijvoorbeeld losse asbestplaten of asbestvezels) moet door erkende asbestverwijderaars verwijderd worden.
- Asbest in bepaalde materialen, zoals de lijmlaag op chape of in leidingisolatie, moet door erkende bedrijven verwijderd worden.
- Indien het totale oppervlak asbest meer bedraagt dan 35 m², moet het asbest verwijderd worden door een gekwalificeerd bedrijf.
- In sommige gevallen is het verplicht om een sloopmelding te doen voor je begint met het verwijderen van asbest.
Kortom, of je asbest al dan niet zelf mag verwijderen, hangt af van het type asbest, de staat ervan, de hoeveelheid en de veiligheidsvoorwaarden. Bij twijfel raden we altijd aan om een gespecialiseerd bedrijf te contacteren zoals A-attest.”
Hoelang duurt het voor ik mijn asbestattest ontvang?
Na het plaatsbezoek door onze asbestdeskundige, ontvang je binnen de week het afgewerkte asbestattest.
Is een asbestattest verplicht bij schenking of erfenis?
Een asbestattest is verplicht bij schenking (overdracht onder levenden) van een woning of gebouw die vóór 2001 werd gebouwd. Bij een erfenis is een asbestattest niet verplicht, maar erfgenamen zijn wel verantwoordelijk voor de eventuele aanwezigheid van asbest in het geërfde gebouw. Daarom is het aangeraden om een attest te laten opstellen zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.
Wat houdt een plaatsbezoek in?
Een plaatsbezoek in het kader van de opmaak van een asbestattest is een visuele inspectie waarbij de asbestdeskundige in en om het pand op zoek gaat naar asbestverdachte materialen. Deze worden geïnventariseerd en indien nodig worden er stalen van genomen.
Wat is het verschil tussen asbestveilig en niet-asbestveilig?
Een gebouw is asbestveilig als er geen asbesthoudende materialen of onderdelen zijn aangetroffen, of als er enkel asbestmaterialen zijn aangetroffen met een laag risico. De asbestmaterialen vormen dus geen direct gevaar voor de gezondheid of het milieu omdat deze goed ingesloten zijn of een laag risico hebben. Dit betekent niet noodzakelijk dat het gebouw asbestvrij is. Wanneer in een gebouw asbestmaterialen zijn aangetroffen met een verhoogd risico en deze dus een gevaar vormen voor de gezondheid en het milueu, is het niet-asbestveilig.
Is een asbestattest verplicht voor werkgevers?
De federale arbeidswetgeving verplicht werkgevens sinds 1995 om een asbestinventaris op te stellen. Dit betekent dat elke werkgever een inventaris moet opstellen van alle gebouwen waar personeel tewerkgesteld wordt, ongeacht het bouwjaar. De inventaris dient om de blootstelling van werknemers aan asbestvezels te verminderen.