Een asbestinventaris voor sloop- of renovatiewerken
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie die de gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie van A-attest uitvoert. Het is een gedetailleerd overzicht gegeven van alle aanwezige asbesthoudende materialen in een gebouw of werkzone. Het is dus een soort “asbestkaart” waarin beschreven wordt waar asbest kan voorkomen en welke materialen asbest bevatten. De inventaris wordt opgemaakt na een plaatsbzoek van de deskundige, die de materialen en gebouwonderdelen met asbest van nabij inspecteert. Bevat een onderdeel asbest? Dan geeft de asbestinventaris concreet advies hoe je het asbest veilig beheert of verwijdert.
Een asbestinventaris is verplicht bij renovatie- en sloopwerkzaamheden aan gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd. Deze inventaris dient dan als basis voor het beoordelen van de risico’s en het opstellen van een werkplan bij de aanwezigheid van asbest.

Het belang van een asbestinventaris
Een asbestinventaris is essentieel voor de veiligheid van bewoners, werknemers en andere betrokkenen. Zo kunnen risico’s bepaald worden en de nodige maatregelen genomen worden.
Destructieve of niet-destructieve asbestintventaris
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een destructieve en niet-destructieve asbestinventaris.
Een destructieve asbestinventaris
Voor het doorvoeren van onderhouds- of renovatiewerken in een gebouw of voor een gebouw gesloopt wordt, wordt er een destructieve asbestinventaris opgesteld. Hierin worden alle asbesthoudenden materialen en onderdelen beschreven die in het gebouw aanwezig zijn. Het kan gaan om rechstreeks waarneembare materialen maar ook om ingesloten materialen die tijdens de sloop of werken tevoorschijn komen.
Op basis van de destructieve asbestinventaris kunnen asbesthoudende materialen en onderdelen op een veilige en selectieve manier worden weggenomen voor de werken vorderen. Het asbest komt zo ook niet in het sloopafval terecht. Elk sloopopvolgingsplan bevat dan ook een destructieve asbestinventaris.
Een niet-destructieve asbestinventaris
In een niet-destructieve asbestinventaris of visuele inventaris worden enkel de rechtstreeks waarneembare asbesthoudende materialen en onderdelen opgelijst die een risico kunnen zijn bij het dagelijkse gebruik van een gebouw. Er worden tijdens de inspectie dus nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Dit is wel het geval bij een destructieve asbestinventaris.
Hoewel ingesloten asbest niet wordt opgespoord, is er bij een niet-destructieve asbestinventaris soms ook sprake van kleine beschadigingen van verdachte materialen. Vaak kan enkel door middel van een labo-analyse bepaald worden of een bepaald materiaal of onderdeel asbesthoudend is of niet.

Wanneer wordt een asbestinventaris opgemaakt?
Een asbestinventaris is verplicht in volgende gevallen:
- Bij de verkoop van gebouwen, gebouwd voor 2001.
- Bij renovatie- of sloopwerken die uitgevoerd moeten worden bij particulieren of derden.
- Bij gebouwen waar personeel werkt, ongeacht het bouwjaar. Dit geldt ook voor crèches, scholen en gemeentegebouwen.
Tegen 2032 moeten alle gebouwen, die voor 2001 gebouwd werden, bovendien een asbestattest hebben, ook als deze niet verkocht worden.